dimecres, 12 de novembre del 2008

¿Qué le espera a España?

Traducción: "Descúbralo en el reportaje especial sobre España de The Economist.

Disponible en los quioscos a partir del 8 de noviembre.

The economist se pone graciosillo..., aquí está el artículo de The Economist , en inglés.

Dossier:
Zapatero's Gambits
How much is enough?
Banks, bricks and mortar
In search of a new economy
A cooler welcome
The Spanish legion
The perils of parochialism
Speaking to the prime minister of Spain




I, en resposta als amables comentaris rebuts fins ara, aquí el teniu, en català:


ESPANYA
El matí després
6 de nov. de 2008
Des de L'edició impresa de L'Economista

Després de tres dècades de celebració, Espanya s'ha despertat amb una ressaca. La curació exigirà canvis, escriu Michael Reid.


Els últims mesos han estat agredolços per a Espanya. En una elecció general el març passat, el Partit Socialista guanyava una victòria clara però no aclaparadora, donant un segon terme a José Luis Rodríguez Zapatero com a primer ministre. Això va rebaixar part del verí partidista que s'havia acumulat en el sistema polític durant els quatre anys anteriors. El juny Espanya s'alliberaba de la seva llarga reputació com l'etern perdedor del futbol mundial, guanyant el campionat europeu amb joc d'atac ràpid i hàbil. No només l'actuació del seu
jove equip (amb jugadors catalans així com els habituals madridistes en posicions prominents) semblava repetir l'esclat de creativitat espanyola en tots els àmbits, des de l'arquitectura fins a la gastronomia; molts comentaristes van veure el triomf dels futbolistes i la resposta entusiasta del public com una benvinguda expressió d'unió nacional en un país que semblava que s'estigués tornant cada vegada més separatista. El juliol Rafael Nadal, un geni del tennis des de Mallorca, guanyava el campionat de Wimbledon. En el moment de la victòria va pujar sobre el sostre de la guixeta de premsa, agafant la bandera nacional, per saludar al príncep hereu d' Espanya i la seva muller.

Però tots els mesos des de l'elecció les notícies a casa s'han tornat més tristes. La inversió està caient. La desocupació l'agost era el 11.3%, un terç més alta que un any abans, el salt més gran durant 30 anys. L'economia creixia només un 0.1% entre el primer i el segon trimestre d'aquest any, el ritme més lent des de 1993. Ara gairebé està en recessió. Tan evident era l'empitjorament que el Sr. Zapatero, que rebutjaba admetre que hi havia qualsevol crisi econòmica, interrompia les seves vacances d'agost per celebrar un consell de ministres d'emergència. Els espanyols se n' havien anat de vacances amb l'humor de festa i tornaven per descobrir que no quedava xampany , ni tan sols una mica de vi decent; segons resumeix Fernando Fernández, un antic funcionari del Fons Monetari Internacional, ara rector de la Universidad Nebrija, prop de Madrid.

Va ser bó mentre va durar

La "fiesta" va ser, en efecte, esplèndida. Espanya ha sofert una transformació extraordinària des que Francisco Franco moria el 1975 i la seva llarga dictadura s'acabava. Es consolidava ràpidament la democràcia. Una societat catòlica profundament conservadora s'ha metamorfosat en una de tolerant. Durant els anys 1960 els dos cinquens d'espanyols encara treballaven lla terra, molts visquent en la pobresa. Ara només un 5% treballen en l'agricultura. Espanya s'ha convertit en una societat urbana vibrant, de classe mitja.

El canvi social i polític va anar de la mà amb el progrés econòmic. Entre 1994 i 2007 l'economia augmentava a una proporció anual mitjana d'un 3.6%. Durant aquell període l'atur queia des d'un 24% fins a un 8%, tot i que moltes dones passaven a formar part de la població activa i van arribar uns 5 millions d'immigrants, que foren absorbits pràcticament sense cap senyal de tensió. Durant la dècada passada, Espanya ha estat responsable de crear un de cada tres llocs de treball nous en la zona euro. Pel 2007 s'havia aconseguit crear 20 millions de llocs de treball, de només 12 milions el 1993. Quan Espanya es reunia amb el precursor de la Unió Europea el 1986, els seus ingressos per persona eren només un 68% de la mitjana de club europeu , el 2007 els seus ingressos per persona eren un 90% del dels 15 membres de UE abans de la seva última expansió. Els nivells de vida són ara més alts que a Italia.

La millora a les vides dels espanyols és instantàniament visible. Molta gent gran recorda la gana que patien de nens en els anys durs d'autarquia feixista després que Franco guanyés la guerra civil de 1936-39. Els espanyols joves són sorprenentment més alts que els seus avis, exemplificats per Pau Gasol, que mesura set peus (2.13 metres) i va ser votat com el jugador més valuós quan Espanya guanyava l'últim campionat de bàsquet mundial.

Espanya no és només un lloc desitjable per a viure, atrau europeus del nord que han comprat segones residències per tal de gaudir de la combinació espanyola de sol, bons serveis públics i una forma de vida relaxada. El 2006 era la novena economia més gran del món, mesurada en proporcions d'intercanvi de mercat i el dotzè més gran a paritat de poder adquisitiu. És el sisè inversor net més gran a l'estranger.

El boom econòmic començava sota Franco, que abandonava l'autarquia durant els últims anys 1950. Retornava la direcció de l'economia als tecnòcrates del Opus Dei, una organització catòlica laica, que l'obriren al comerç exterior i l'inversió. Però un canvi més gran vindria el 1986 quan Felipe González, un primer ministre Socialista, portava Espanya a Europa. La inversió directa estrangera es desbordava a mesura que les multinacionals instal·laven factories de cotxes i altres fàbriques per aprofitar els sous relativament baixos.

L'efecte del Euro

Els diners des de Brussel·les també hi ha ajudat. Espanya ha estat el beneficiari més gran de fons regionals de UE. Ha rebut un total de 186 mil milions d'euros, la majoria dels quals es van gastar assenyadament en
la millora de les carreteres i els ferrocarrils.

Sota el successor de González , José María Aznar del Partit Popular conservador (PP), Espanya es va qualificar per unir-se a l'euro desde el primer moment, el 1999. Els tipus d'interès queien dràsticament: el cost d'hipoteques, per exemple, es reduïa un 18%, per sota del 5%, desencadenant un boom de la vivenda.

Pero amb una rapidesa que ha sorprès als membres del govern, el boom econòmic s'ha convertit en bombolla. Quan el Banc Central Europeu alçava tipus d'interès l'any pasat, la bombolla de la vivenda esclatava. Els preus del petroli més alts també retallen la renda disponible, així com la inflació que puja a un nou alt d'un 5.3% el juliol. I la confusió financera internacional ha provocat una espremuda de crèdit a casa.

El Sr. Zapatero assenyala que per ara a Espanya no li ha anat pitjor que a unes quantes altres
grans economies europees , i que el sistema financer del pais és més resistent que el de molts dels seus homòlegs: fins avui, cap banc espanyol no s'ha ficat en dificultats. En una entrevista per a aquest informe especial , el Sr. Zapatero admetia que l'economia s'encara a un període d'estancament, però insistia que " un cop retorni la calma al sistema internacional, tornarem a créixer sense que la economía espanyola hagi sofert danys estructurals." El govern preveu que després d'un any de gairebé cap creixement una recuperació començarà cap a finals de 2009.

Això a molts els sembla massa optimista. Els economistes i empresaris es queixen que el govern ha estat lent per respondre al ràpid descens de l'economía fins a la recessió. Un dels banquers més experimentats del país considera que, fins i tot si el món exterior es corregeix bastant de pressa, la recuperació no començarà fins d'aqui a, com a mínim, dos anys. Alguns són fins i tot més pessimistes, sostenint que a més a més a l'espremuda de liquiditat i el l'esclat de la bombolla de la vivenda, Espanya pateix d'una manca de competitivitat
subjacent. Els símptomes són un dèficit de compte actual que superava un 10% de PNB en la primera part d'aquest any i una proporció d'inflació que ha estat sobre un punt de percentatge més alt que la mitjana per l'euro- zona durant la major part de la dècada passada.

Arreglar això no serà fàcil. Quan la recessió pegava en el passat, mentre assassinava els primers anys 1980 i una altra vegada el 1993, la clau per a la recuperació era la devaluació. Però amb Espanya en l'euro aquesta opció ja no està disponible. Llevat que el govern faci un tractament de xoc a través de reformes estructurals per fer més competitiva l'economia, l'argument desapareix, l'adaptació a un ambient econòmic més dur implicarà una pujada gran en desocupació i anys d'estancament. En comptes d'entrar a una recessió en forma de V, amb una recuperació ràpida, l'economia es podria estar dirigint cap a una depressió en forma de L.

La prosperitat d'Espanya és deguda en part a la bona sort, en forma d'entrada de UE. Però per la majoria dels 30 anys passats també ha gestionat els seus afers molt millor que no els seus iguals mediterranis del sud. Malgrat una mica de corrupció, especialment en els governs municipals, la política espanyola és generalment bastant neta. L'economia del país és relativament oberta i flexible—a mig camí entre la Gran Bretanya i la resta d'Europa continental.

La direcció econòmica ha estat principalment competent i estable: des de 1993 Espanya ha tingut només dos Ministres de finances (Itàlia n'ha tingut quatre des de 2001 ). El Sr. Solbes, en el càrrec des de 2004, va ser ministre de economia entre 1993-96 sota el Sr. González abans de convertir-se en el comissari europeu per els afers econòmics i monetaris . Sota el Sr. Aznar l'incumbent era Rodrigo Rato, que posteriorment es convertia en el cap de FMI.

El govern dóna altres raons per les què Espanya és ara un país diferent i més dur del que era quan va patir la última recessió. Per exemple, el 1993 el govern tenia un dèficit pressupostari d'un 7% de PIB; el 2007 tenia un superàvit d'un 2.2% i deute públic era només un 36.2% de PIB, des d'un 68% el 1996 (comparat amb xifres d' Italia amb un 104% el 2007 o Anglaterra, d'un 44%). Fins i tot encara més important, durant els 15 anys passats ha emergit un grup de multinacionals espanyoles fortes. El 2000, a la llista del Financial Times, de les 500 empreses més grans del món per capitalització de mercat, només n'incloïa vuit d'Espanya, al 2008 la xifra havia arribat a 14.
Una generació d'espanyols han crescut sense coneixer altre cosa que el ràpid creixement económic, ara poden haver d'enfrentar-se amb la desocupació. Aixó posarà el sistema polític i l'economía d'Espanya devant la prova més dura des dels primers anys de la seva transició a la democràcia. Aquest informe especial sospesarà les forces i les debilitats del país, avaluarà les seves perspectives per la renovació del creixement econòmic, i sostindrà que Espanya pot evitar el destí d'Italia, en implacable decadència. Pero hi ha algun motiu de preocupació en la política.

.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

La envidia... que es muy mala ;)

Anònim ha dit...

que mierda... un blog en catalan (vivo en bcn).

Anònim ha dit...

la mierda es q haya gente como tu.
El blog es igual de bueno esté en catalan o en búlgaro (vivo en Mallorca)

Ale, salut!!

Anònim ha dit...

que asco, un blog polaco!

Anònim ha dit...

Dejando a parte la estrechez mental que denota el no saber apreciar lo de enriquecedor que supone el tener varias lenguas oficiales en tu propio país, y soslayando la evidente realidad callejera en las comunidades autónomas bilingües cuyo análisis demostraría, sin lugar a dudas, que la lengua a proteger no es precisamente el castellano, me quedo con la respuesta de cierto paisano mío cuando una persona le preguntó "¿pero por qué esa manía que os ha entrado en Catalunya con hablar catalán?", "porque es la lengua de la madre que me parió".

Anònim ha dit...

"el no saber apreciar lo de enriquecedor que supone el tener varias lenguas oficiales en tu propio país"

Yo no tengo tan claro que sea enriquecedor tener varias lenguas oficiales. Hay que recorcar que la lengua es vehículo de comunicación. Estamos metidos en un gran problema si se pierde esa perspectiva.

Anònim ha dit...

Per aquest parell de passarells a qui sembla molestar-los el fet que Blogger tingui blocs en català, els hi diria que jo puc llegir en català, en castellà, en alemany, francés, i anglés.
Pobrets, quin món tan estret per viure!

Anònim ha dit...

A mi lo que me jode es que me hagan perder el tiempo. Yo no entiendo catalan, no han puesto aviso en meneame y he llegado aqui.
Francamente creo que con un blog lo que quieres es llegar a la gente. Y no lo has conseguido.

Bueno, salut, y que decir que el articulo tenia buena pinta, lo leere en ingles.
Taluego!

YosoyYo ha dit...

Muy buen articulo, me ha gustado bastante, y aun haciendo mofa a España, realmente no nos dejan tan mal y se les nota un puntito de "envidia" a muchas economias y atribuyen a la suerte ( cosa más que posible ) que hayamos aguantado bien este inicio de crisis.

los tontos que menosprecian cualquier cosa por no entenderla logicamente tienen credibilidad 0 en cualquier comentario

¿Dónde estais?

Seguidors

FEEDJIT Live Traffic Feed

CURRENT MOON